lördag 15 januari 2011

Öppet brev till ATG

Den följande texten kommer inte från mig, men jag bidrar gärna till att sprida den:

"Öppet brev till ATG

På nytt finns skäl att ifrågasätta hur ATG hanterar sina utgifter. ATG har stämt Unibet på skadestånd för databasintrång. ATG:s ombud har hittills begärt 8,8 miljoner kronor i arvode bara för sitt arbete vid tingsrätten. Unibets ombud har begärt 1,9 miljoner kronor. Målet har inte kommit längre än till första instans så vi kan räkna med avsevärt högre kostnader innan det här är färdigt. ATG måste helt enkelt ha beslutat att ge advokater totalt fria tyglar och att kostnaden inte har någon betydelse.

Vi vill gärna att ATG besvarar följande frågor:

  1. Har beslut om processen och dess handläggning tagits i tidigare STC:s styrelse?
  2. Har beslut om processen och dess handläggning tagits i ATG: styrelse eller är det ett rent tjänstemannabeslut?
  3. Eftersom processkostnaden betalas av sporten och dess aktiva (vi tilldelas alltid det som finns kvar efter spelvinster, skatt och ATG:s kostnader), förutsätter vi att eventuell framgång i målet helt kommer de aktiva tillgodo. Blir det så?

Oavsett vad man tycker om frågan målet handlar om, Unibets sätt att utnyttja ATG:s startlistor, måste var och en kunna förvänta sig att ATG inte är vårdslösa i sitt sätt att driva frågan. ATG har accepterat egna ombudskostnader som hade kunnat räcka till t ex 133 lopp med 25 000 kr i förstapris eller 39 lopp med 100 000 kr i förstapris utan snålskala. Det är inget annat än vårdslöst. Visst kostar det att anlita dessa skickliga advokater och visst är detta ett komplicerat mål som säkert har krävt ett stort arbete. Men man kan inte acceptera att använda 8,8 mkr av sportens medel för att ta målet genom första instans. Unibets kostnader är mindre än en fjärdedel av travets kostnader. Man kan inte annat än undra vilka instruktioner ATG har lämnat sitt ombud.   

Den som förlorar målet skall som huvudregel betala motpartens kostnader. Om tingsrätten bedömer att ersättningen inte är skälig kan ATG komma att få betala en del av sina ombudskostnader även om man vinner målet. Förlorar ATG målet blir det svensk travsport som får betala även Unibets ombudskostnader. ATG har redan förlorat sin begäran om interimistiskt beslut i målet i både tingsrätt och hovrätt. Slutlig dom från tingsrätten väntas i målet från Stockholms tingsrätt den 28 januari kl 13.30. Domen kommer att kunna överklagas av parterna. Vi föreslår att om ATG vinner målet borde skadeståndet öronmärkas till prispengar eftersom det är pengar som borde ha använts till prispengar som har använts till att betala advokaterna.

Den här skrivelsen har Trav-Ronden valt att inte publicera. Om det beror på att frågan inte är av intresse för travsportens aktiva eller om det kan finnas andra skäl kan var och en fundera på.


Lund och Stockholm den 10 januari 2011


Annette Johansson             Margareta Uggla                 Lars Uggla"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar